Sültpulyka (recept)
Ha pedig pulyka és vadpulyka (Meleagris gallopavo), akkor nincs jobb recept, mint a Nemzeti Vadpulyka Szövetség receptje:
* Hozzávalók:
* 1¼ csésze (~500g) nagyszemű tengeri só,
* 1gallon (3,8 liter) víz,
* 1 db vadpulyka helyett bébi pulyka (~3kg),
* 2 db Granny Smith alma
* 1 fej nagy hagyma,
* 3 szál szárzeller,
* frissen őrölt fekete bors.
* ja és világért el ne felejtsük beszerezni ezt:-)
Elkészítése: Oldjuk fel a sót a vízben, öntsük egy megfelelő méretű edénybe, és merítsük bele a pulykát, ügyelve, hogy ellepje. Hideg helyen 8-12 órát hagyjuk a pulykát a vízben. A sütőt előmelegítjük (200°C). A pulykát kivesszük a vízből, folyó vízben lemossuk és szárazra töröljük. (A sós vizet ne tartsuk meg!) A kimagozott almát és a megtisztított hagymát szeletekre, a megmosott zellerszárakat 5 centis darabokra vágjuk, majd a pulyka hasüregébe helyezzük. Borsot őrlünk a pulykára és a hasüregébe. Süssük sütőedényben a pulykát mellével felfelé 200°C-on, 30 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 160°C-ra, fordítsuk a pulykát mellével lefelé és 1½ óráig süssük így, majd fordítsuk vissza a pulykát, hogy mellével újra felfelé legyen és süssük készre. (Fél kilogrammonként 25 percet számíthatunk.)
A szeletelés előtt hagyjuk hűlni. A pulyka kitámasztására – ha szükséges – használjunk félbevágott almákat.
Kapcsoljunk 18:30-kor az ESPN Americara:
* nézzük meg amit a Detroit végre szénné alázza a Greenbayt....
**majd 22:00-kor amint a Dallas nyögvenyelősen behúzza a Miamit.....
***...2:20-kor akinek csak sporttvje van, itt kapcsolódjon be és nézze meg az ünnep legjobb családi torzsalkodását a Harbaugh fivérek előadásában.
(reméljük, a pulykával ellentétben a hollóknak ma jobb napjuk lesz - a 49-esekkel szemben :-)
...................
és úgy hajnali hat tájban vánszorogjunk ki a konyhába és a kaját tálaljuk fel izlésesen könnyü reggeliként a családnak
Ja és este meg ne felejtsétek elhozni edzésre a meccs-mezeket!
-smaug-